сряда, 23 юни 2010 г.

Полезни факти за Геотермалните Системи

Полезни факти за Геотермалните Системи за Отопление и Климатизация с Термопомпи.

Според Агенцията за Опазване на Околната Среда на САЩ (EPA) Геотермалните системи за климатизация с термопомпи са най-ефективните и икономически изгодни климатини системи, които са достъпни за масовият потребител в наши дни. Технологията оползотворява геотермалната енергия с минимален разход на електроенергия с което доказано влияе положително върху снижаването на емисиите на парниковите газове в атмосферата. Климатичните системи работещи с термопомпени агрегати осигуряват отопление, климатизация и битово горещо водоснабдяване, като снижават разходите на потребителя със над 70% в сравнение с конвенционалните климатични и отоплителни технологии. Математическите анализи на EPA показват, че при въвеждане на 100 000 инсталации , използващи геотермална енергия, за период от 20г. Емисиите CO2 биха се снижили с еквивалент 2.18 млн. тона, като в чисто икономическо измерение това би спестило 750 млн. $ за целият период.

Геотермалните системи с термопомпи доказано спестяват с над 40% разхода на електроенергия в сравнение със системите работещи с въздушни термопомпи и с над 70% в сравнение с конвенционалните отоплително-климатични системи. Икономията на електоенергия и свързаното с производството и отделяне на парникови газове в атмосферата са сред основните предимства на геотермалните системи с термопомпи според американските потребители. Според специализирано изследване на потребителите на отоплителни системи в САЩ геотермалните системи с термопомпи са с висока степен на удовлетвореност и 95% от потребителите им биха препоръчали същата система на свой роднина или приятел.

Изследването на EPA продължава със заключението , че инасталирането на геотермални системи с термопомпи на 100 000 домакинства в САЩ би довело до намаляване на вноса на суров петрол с 2.15 млн. барела на година, като за същият период домакинствата ще спестят 799 млн. kWh електроенергия.

Към настоящият момент в САЩ има въведени в експлоатация над 750 000 геотермални системи с термопомпени агрегати. Докладът на EPA завършва със заключението, че трябва да бъде подобрена осведомеността на потребителите и да бъде увеличен броят на сградите обурудвани с геотермални системи за отопление и климатизация с термопомпени агрегати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар